Exista si unele potentiale dezavantaje ale sexului la menstruatie, insa acestea pot fi eliminate cu putina atentie.
Raspandire a bolilor cu transmitere sexuala
O ingrijorare legata de sexul in timpul ciclului este riscul de a raspandi o infectie cu transmitere sexuala, cum ar fi HIV sau hepatita. Aceste virusuri traiesc in sange si se pot transmite prin contactul cu sangele menstrual infectat. Utilizarea prezervativului de fiecare data cand faci sex (daca nu este vorba de un partener stabil, al carui istoric medical il cunosti) reduce riscul de a raspandi sau de a lua o boala cu transmitere sexuala (BTS).
Aparitia unei sarcini
Sansele de a concepe sunt mult mai mici in timpul menstruatiei, dar nu este imposibil ca o sarcina sa apara, deoarece spermatozoizii pot ramane activi in sistemul reproducator mai mult timp (pana la 7 zile). Daca o femeie stie ca are un ciclu menstrual scurt, trebuie spus ca riscul de a ramane insarcinata este mai mare.
Asadar, folosirea prezervativului protejeaza si de BTS-uri, dar si de o sarcina nedorita. Daca femeia sau partenerul sunt alergici la materialul din care este facut prezervativul (latex), e bine sa se ceara sfatul medicului ginecolog despre alte forme de protectie care ar putea fi utilizate.
Uitarea tamponului in vagin
Daca folosesti tampoane interne in timpul menstruatiei sau doar in anumite zile ale menstruatiei, nu pe tot parcursul acesteia, e posibil sa uiti ca ai tamponul cand faci sex. Este important sa ti-l scoti inainte de sexul vaginal, deoarece altfel poate fi impins mai departe in vagin si poate cauza o infectie bacteriana. De asemenea, poate ajunge intr-un spatiu din care sa nu mai poata fi scos decat cu ajutor medical.
Idei pentru ca sexul in timpul menstruatiei sa fie o experienta mai confortabila si mai putin problematica, e bine sa tii cont de urmatoarele lucruri:
- Fii deschisa cu partenerul tau si spune-i daca doresti sa faceti sex in aceasta perioada. Daca exista un disconfort din partea vreunuia dintre voi, e bine sa lamuriti motivele din spatele problemei. Cum spuneam, din punct de vedere medical nu exista interdictii.
- Daca folosesti un tampon intern sau o cupa menstruala, scoate-le inainte de actul sexual.
- Intinde un prosop de culoare inchisa pe pat pentru a capta eventualele scurgeri si pastreaza un pachet cu servetele umede langa voi pentru a curata eventualele pete aparute, iar dupa sex mergeti la dus.
- Actul sexual sa aiba loc direct la dus pentru a evita complet murdarirea asternuturilor.
- Daca nu ai un partener stabil si nu va cunoasteti istoricul medical reciproc, e indicata folosirea prezervativului inclusiv in timpul sexului la menstruatie pentru a va proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala, dar si de o sarcina nedorita.
- Daca ai unele pozitii sexuale preferate, care in aceste momente nu sunt cele mai adecvate incearca ceva diferit, care sa fie mai potrivit in context, dar sa va aduca satisfactie amandurora.